I sjuogsytti spilte vi mot Brann i tredje runde i Cupen. 3000 tilskuere og feststemning. Vi visste vi hadde en mulighet, vi var gode. Hadde slått Eik 3 – 1 i første runde og Odd på Falkum 2 – 0 i andre runde. Begge de lagene lå i divisjonen over oss. Og jevnt og hardt blei det. På 0 – 0 i det 83 minutt blei jeg spilt fri inne i 16- meteren. Litt pressa var jeg, men burde ha scora. Tok for hardt i. Skuddet gikk i beinet på keeper, Brann kontra, fikk corner. Den headet Atle Bilsback rett i mål. Det føltes meningsløst da. Gjør det fortsatt.

Det å score mål er fantastisk, både for målscorer og laget. Noen trenger færre scoringsforsøk enn andre. Hvorfor? «Måltjuven» ser alltid hvor keeperen står og vet også hvor det er vanskeligst for keeperen å få tak i ballen. Nede i hjørnene – folkens. Så i et ørlite tiendels sekund makter målscoreren å oppfatte keepers plassering i forhold til hjørnene. Så velger han/hun alltid kløkt kontra kraft. Den som brenner velger kraft kontra kløkt.
Går det an å trene på dette da?
Selvsagt! Først bli sikker på foten med markkrypere i begge hjørner av målet – både med innside, ytterside, curl og med strak vrist. Så det samme, bare med keeper i målet. Deretter trener du på det samme i spillsituasjon. Blir du sikker på hjørnene i forhold til keeper, ser du etter hvert også klarere hva «resten av målet tilbyr»!

Så det andre rådet – om du skal bli målscorer. Du må være i 16–meteren. I iallfall i nærheten. En motsatt ving scorer aldri om vingen står på vingen. En midtbanespiller scorer aldri om midtbanespilleren ikke tar løp mot og inn i 16–meteren. Så banalt, men sant.
Går det an å trene på dette da?
Selvsagt! Inn i boksen så ofte du kan – spesielt om du ikke er spiss. Det betyr trøbbel for stopperne. Hvor mange ganger var du i boksen i denne kampen – kontra forrige?

Det tredje rådet er en oppfølger av det andre. Det holder ikke bare å være i 16 – meteren. Du må være der til rett tid. Alt for mange har det alt for travelt. Når innlegget kommer er løpet gjort. Du befinner deg i en posisjon utenfor målscorerdistanse. Nøkkelord: tålmodighet med løpet. Hold igjen.
Går det an å trene på dette da?
Selvsagt! Det handler om å være bevisst. Trene med hue og beina. Ikke bare bli trent.

Det siste rådet har med enda mere ro og kløkt å gjøre. Alle i det forsvarende lags bakre ledd er mest opptatt av ballen og ballfører. Kommer pasningen eller innlegget – vil de være først på ballen. Forsvarspillere generelt er ballwatchere. Her kommer kløktheta inn. Gli sakte inn – vær på blindsida til forsvarsspilleren din. «Ligg på skuldra lengst unna ballen» sa en klok trener til meg. Vent – vent – så kommer rykket. Du er garantert først på ballen! Har du i tillegg en medspiller (pasningsleggeren) som veit om ballwatcherfenomenet – så nærmer vi oss et «radarpar». Slår han/hun pasninger bak og mellom spillerne i det bakre leddet (alternativ tre ved innlegg: 45 grader) – ja da blir det:

1 – 0 til hjemmelaget. Målscorer: DU

Over har du en oppskrift på noen detaljer som gjør en forskjell. Ut og tren på det, da scorer du og laget ditt enda oftere.

Øyvind Larsen