Er det mulig å bli “best mulig” – på Årvoll – uten å ha det travelt?

Å se Årvoll IL i Tippeligaen eller i Toppserien vil ikke bli en realitet. Heldigvis. Men å legge grunnlaget for å spille der – det kan gutter og jenter utmerket godt gjøre i Årvoll!

Å nå toppnivå, landslagsspiller eller tippeliga-/toppseriespiller er ikke lett. Det er mye lettere å bli hjernekirurg:

  • I snitt er det det en A–landslagsplass ledig pr. årskull i Norge
  • I snitt er det ti tippeliga–stallplasser ledig pr. årskull i Norge

Men mange har drømmen, vi kan legge forholdene til rette på en viktig del av veien.

spillerutvikling

Figuren over viser viktige faktorer for å øke sannsynligheten for å spille fotball på et høyt nivå som seniorspiller.

Nok aktivitet:
De som når toppen har spilt mest fotball, men også drevet med masse annen fysisk aktivitet i unge år

Riktig aktivitet:
De som når toppen har flest ballinvolveringer i spill. De færreste er blitt instruert i unge år, men har levd i smålagsspillet med en passe blanding med og mot bedre, like gode og «dårligere» spillere

Egenaktivitet:
Aktivitet som gir mestring og trivsel gir egenaktivitet. Av den totale treningstid i barne- og ungdomsårene er over 40% egenaktivitet hos A–landslagsspillere.

Plan vs. Comfort:
De som når toppen setter seg mål (noen uten å vite det) og velger «aldri vekk» trening. Den indre motivasjonen gjør sitt til at en aldri reflekterer over «dårlig vær».

Stå`n av:
Alle spillere møter motgang. Spesielt spillere som «alle sier har et talent», møter motgang og er sårbare. «Å bli tatt igjen» i noe som er «det viktigste i verden» er en dramatisk følelse for et pubertetssinn. Her er treneren og «viktige andre» av avgjørende betydning for å avdramatisere og være konkrete i en «snuoperasjon».

Ikke ha det travelt:
Hvem er det som maser? Jo pappa`n, treneren, familien, naboklubbene (til og med Lyn!) og kretslagstrenerne! Nå må du bytte klubb? Er du på riktig kampnivå? Er treningsgruppa god nok? Med skråsikkerhet anbefales det uten i det minste å være i nærheten av vitenskapelig presisjon! Vi vet at de færreste landslagsspillere på 15–laget er der når U–21 landslaget tas ut! Det er vi voksne som har det travelt. Pust med magen selv om poden spilte en dårlig kamp i går!

Bli sett:
Gode spillere blir alltid sett. Spillere som er små og puslete blir ikke sett. Spillere som ikke har den rette framgangen blir enten oversett eller får kjeft. Det viktigste i verden er å bli sett!

 

Når 100 spillere som har akslet landslagsdrakta ble spurt hva som var det viktigste i fotballen i unge, var svaret:

  • En trener som var forutsigbar, humørfylt og støttende
  • En trener som hadde artige treninger: mye spill og skytetrening
  • At kameratene var med i treningsgruppa

Dette får vi til på Årvoll!