Vi bør aldri være my opptatt av corner i barnefotballen. Men vi kan være opptatt av «deler av den»: «serven» som det heter i dag, altså selve utførelsen, tilslaget i et ferdighetsperspektiv. Den som tar corner som voksen – har en «fot», det er gull verdt. Og det kommer ikke av seg sjøl. Det må øves. Og så kan vi være opptatt samhandling i laget før og under «cornerperioden». Og i ungdoms- som voksenfotballen er dette fakta: Det beste du kan få ut av et angrep er mål. Det nest beste er frispark foran mål. Det tredje beste er CORNER.

Første bud er å gjøre seg fortjent til corner. En corner kommer sjelden av seg sjøl. Det er et resultat av et lagpress der motstanderlaget må gi corner. Det kan være:

  • Etter skudd eller heading der keeper må slå ball over dødlinja
  • Etter «nesten mål – situasjon» der forsvarer blokkerer og må gi corner
  • Etter en langpasning i bakrom der være spisser jager stopperne «til corner»
  • Etter motstanders kast ved deres cornerflagg der vi låser skikkelig av og de må gi corner
  • Etter lagtrykk der vårt bakre og midtre ledd står på motstanders banehalvdel og det fremre leddet provoserer fram en corner

Det handler rett OG slett om å ville angripe og hold trøkket. Og det handler om å være bevisst de situasjoner som KAN FØRE TIL corner.

Ellers synes jeg de aller yngste i barnefotballen tar for mye voksencornere. De skal på «død og liv» slå`n direkte inn foran mål. Alltid. La heller – i alle fall innimellom – den venstrebeina ta corneren fra høyre, slå kort til en sidevendt kamerat som utfordrer innover. Samtidig spurter den venstrebeinte på yttersida (eller innersida) og lager 2: 1. Da har vi en vidunderlig situasjon, en åtte – ti meter fra målstreken! Fra venstresida lar vi en høyrebeint spiller «starte ballet».

Dette er med ett en dødballsituasjon der spillerne må ta valg – ut ifra:

  • «Sover» det forsvarende lag: vi «peiser på»!
  • Kommer de med en spiller: vi prøver!
  • Er det for trangt og tett: vi slår corneren inn på direkten!

Ellers så synes jeg det slås for mange utoverskrudde cornere med endestasjon utenfor fem-meteren. Da må dere ha spisskompetanse i hodestyrke!! Har dere ikke det:

  • Slå innoverskrudd og ha spillere på 1. stolpe, en mellom stolpe og keeper, en som kommer i fart i rom mellom stolpe og keeper og ellers plassering ut ifra om det er femmer-, sjuer, nier eller elleverfotball.
  • Slå knallharde utoverskrudde, nesten rette cornere mot området nær keeper. Da får du samme effekt som den forrige.

Corner er mål – nei, ny corner.

Øyvind Larsen